Introductie blog

Voor de website ‘Voluit leven met diabetes’ schrijf ik elke maand een blog.

Dit is de 1e en mijn introductie

Wie ben ik

Een groot aantal van u heeft al kennis gemaakt met mijn boeken, waaronder mijn nieuwste boek: Diabetes overwinnen. Natuurlijk krijg ik daar ook veel vragen over, blijf ze stellen overigens. Via maandelijkse blogs op deze website zal ik antwoorden en aanvullende informatie geven.

Werkervaring

Voor ik hiermee start wil ik me toch nog even voorstellen voor diegenen die me nog niet kennen. Want mijn boeken zijn natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Ik ben diëtist en heb 25 jaar als diabetesverpleegkundige gewerkt, 15 jaar in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en 10 jaar in een grote huisartsenpraktijk in Culemborg. Als ik eerlijk ben heb ik vooral gezien hoe we diabetes juist niet moeten behandelen. Daar geef ik zo een voorbeeld van.

Boeken en bijscholingen

In 2009 was ik Nederland een van de eerste die een boek schreef over koolhydraatbeperkte voeding om diabetes en overgewicht te behandelen. Het was toen nog erg controversieel en ik kreeg veel reacties. Positieve reacties van  mensen die zich in mijn boeken herkenden en regelmatig negatieve reacties van professionals. Vanaf 2014 geef ik geaccrediteerde bijscholingen aan diëtisten, praktijkondersteuners en nu ook aan huisartsen.

Gelukkig begint het te veranderen. Er is een niet te stoppen ontwikkeling naar een diabetesbehandeling nieuwe stijl met focus op koolhydraatarme voeding en minder focus op medicatie. Ik zie het als mijn missie om de diabeteszorg te veranderen.

Vandaag kwam ik weer een schrijnend voorbeeld tegen waarom het hard nodig is de diabeteszorg te veranderen.

Huidige diabeteszorg

Ik belde een cliënt die zich nieuw had aangemeld voor mijn online begeleiding. Ze heeft 10 jaar lang metformine geslikt waarbij ze zoveel bijwerkingen had van buikpijn en diarree dat ze bijna haar baan verloor door de vele ziektedagen. Ze moest de metformine blijven nemen van de huisarts. Hij wist geen raad met de nuchtere bloedsuiker van 8 mm en verwees haar  naar de internist. De ‘bijbehorende’ diëtist adviseerde volop koolhydraten te eten met oa meer brood dan ze ooit gewend was. Het gevolg was veel hogere bloedsuikers waarvoor ze insuline voorgeschreven kreeg. Dit gaf een gewichtstoename van 20 kg! Nu kreeg ze preventief een cholesterolremmer en een bloeddrukverlager voorgeschreven. Waar zijn we dan mee bezig?

Diabeteszorg nieuwe stijl: diabetes omkeren

Ik adviseerde een koolhydraatarme voeding, ze gaat helemaal van de insuline af en begint nu al goed af te vallen. Ze voelt zich véél beter. Diabetes overwinnen. Daar doe ik het voor.

Volg deze link voor de website van Voluit Leven met Diabetes