Diabetes type 2: Laurel en Hardy ofwel ouderdomsdiabetes en overgewichtdiabetes

Diabetes type 2

In mijn vorige blog beschreef ik de situatie van mijn cliënt die volgens de reguliere richtlijnen een dieetadvies met veel koolhydraten kreeg waardoor ze uiteindelijk insuline moest gaan spuiten. Terwijl in mijn praktijk maar liefst 90 % van de mensen met diabetes type 2 en insuline, weer volledig vrij wordt insuline. Ik zal uitleggen waarom ik zo streef naar geen insuline.

Vroeger

Toen ik 30 jaar geleden als diabetesverpleegkundige begon te werken was het nog gebruikelijk om diabetes in te delen in type 1 en type 2. Waarbij type 2 gelijk stond aan ouderdomsdiabetes. Inmiddels weten we dat het type 2 steeds meer op jonge leeftijd voorkomt.

Laurel en Hardy

Zelf ben ik daarom type 2 gaan indelen in 2 hoofdvarianten. De verschillen leg ik uit met Laurel en Hardy als voorbeeld. Als dit duo namelijk allebei type 2 gehad zou hebben, dan zou Laurel (de dunne) ouderdomsdiabetes gehad hebben en Hardy (de dikke) overgewichtdiabetes. Beide zouden ze te hoge bloedsuikerwaarden gehad hebben maar de oorzaak is duidelijk anders.

Bij Laurel, waarbij geen sprake is van een hoge buikomvang, zou de diabetes inderdaad pas op hogere leeftijd ontstaan zijn. In ieder geval na zijn 70e . De B-cellen in de alvleesklier die insuline moeten maken, zijn oud geworden en werken daardoor minder goed. Er is dus een te kort aan insuline.

Bij Hardy, waarbij sprake is van een hoge buikomvang, is géén sprake van een tekort aan insuline op moment dat hij diabetes kreeg. Bij overgewicht kan eigenlijk geen tekort aan insuline bestaan omdat je bij een tekort aan insuline namelijk afvalt. Er is sprake van insulineresistentie als oorzaak van verhoogde bloedsuikers.

Te veel insuline: hyperinsulinemie

Er is dan eerder sprake van te véél insuline. Maar de insuline in het lichaam kan zijn werking niet goed doen. Bij insulineresistentie zitten de ‘sleutelgaten’ ofwel insulinereceptoren,  verstopt met andere ‘sleutels’ dan insuline. Deze andere sleutels zijn bijvoorbeeld stresshormonen als adrenaline en cortisol. Maar ook medicijnen als prednison en statines kunnen dit doen. Kenmerkend is dat zodra je bij type 2 met insuline therapie gaat starten, je vanaf die tijd een paar kilo in gewicht aankomt waardoor nóg meer sleutelgaten dicht gaan zitten.

Tegenwoordig, diabetesbehandeling nieuwe stijl

Slimmer is het dan om te zorgen die sleutelgaten weer open gaan en dat lukt door af te vallen en bewegen. Afvallen is haast onmogelijk bij veel insuline. Daarom is het slim om minder koolhydraten te eten. De bloedsuikerwaarden dalen en er zijn minder medicijnen/insuline nodig.

Hier is natuurlijk begeleiding bij nodig omdat het niet altijd direct omkeerbaar is. Soms duurt het langer en er zijn valkuilen.  Maar mijn doel is geen insuline als er sprake is van insulineresistentie.

Ook bij Laurel is het slimmer om minder koolhydraten te eten omdat de overgebleven B-cellen het dan makkelijker redden.

Wat is de rol van insuline in het lichaam? Daar wil ik volgende keer op in gaan.